Lastechnische training

Lastechnische training

Vier trainingen staan er op stapel, zoals o.a. eenvoudige lasmetaalkunde en Krimpen en vervormen. De training concentreren zich met name op de praktijk van alledag.

Problemen kosten tijd, geld en ondermijnen de motivatie. Vaak onnodig is onze lastechnische mening. Daarom bieden wij een pakket korte lastechnische trainingen aan. Deze trainingen dragen bij aan het verhogen van de laskwaliteit, vermindering van afkeur en storingen. Het gevolg: nog hogere kwaliteit en substantiële verhoging van de kwantiteit.

De trainingen zijn geschikt voor lassers, voorlieden, werkplaats managers., QA/QC medewerkers, werkvoorbereiders en zelfs de inkoper kan er zijn voordeel mee doen. In de fase van offerte beoordeling en werkvoorbereiding worden belangrijke beslissingen genomen, vooral dan is kennis van zaken bepalend voor de uiteindelijke productie methoden. 

Onderstaand een korte omschrijving van de vier trainingen.

Zijn er vragen over deze trainingen dan kunt u ons altijd bellen 072-5760290 of mailen info@pomweld.nl.

Wij ontmoeten u graag op 1 of meerdere van onze theoretische trainingsavonden aan ons bedrijf! 


Algemene informatie

Deze informatie geldt voor de 4 hier onder vermelde theorietrainingen.

Trainingsduur : 2 tot 3 uur
Tijd : 13:00 tot max 16:00 of 18:00 tot max 21:00 uur
Plaats : instructielokaal van PomWeld te Heerhugowaard

De kosten voor deze trainingen zijn € 165,- per persoon, per training, per avond (excl. BTW), inclusief handboek en deelname certificaat.

Subsidiemogelijkheid via O.O.M. is € 750,00 per persoon met een maximum van 5 personen.

Deze trainingen zijn alleen te boeken via onze webshop. Webshop trainingen.

Uw inschrijving is pas definitief wanneer de betaling (incl. BTW) door ons is ontvangen.


Deze trainingen zijn eveneens mogelijk op uw bedrijf waarbij alleen uw eigen medewerkers aanwezig zijn.  Neen hiervoor contact met ons op of vraag onze vertegenwoordigers.

Theorietraining 1

Elementaire lasmetaalkunde

Metaalkunde heeft zelden de interesse van de lasser die echter wel diverse metaalkundige aspecten op zijn lasprocedure heeft staan, daarom is deze elementaire kennis onmisbaar voor hen.

Ook in de offerte beoordeling en werkvoorbereiding is het van groot belang de elementaire kennis van metalen en hun lasbaarheid aanwezig zijn.

Wat behandeld wordt heeft regelrecht met de dagelijkse praktijk in de voorbereiding en de uitvoering te maken. Wat zijn materiaalstructuren, mechanische eigenschappen?, waarom zijn warmte-inbreng en warmte beïnvloede zone belangrijke factoren?, Hebben die ook invloed op lasspanningen en hardheden?, Wanneer en waarom moeten we het basis materiaal voorwarmen en/of gloeien?, Wat zijn koud en warmscheuren, hoe herken ik die en wat is daar de oorzaak van? Wat betekenen de begrippen taaiheid en brosheid? Zo worden alle direct praktijk gerelateerde zaken behandeld op een wijze waar alle deelnemers wakker bij blijven en na deze cursus beseffen dat metalen leven en wij met lassen dat leven aantasten.

De meest bekende koolstofstaal soorten worden behandeld waarbij ook de moderne staalsoorten als een S460 en zelfs een S690, aanbod komen.

Doelstelling bewustwording te creëren wat wij met onze lasvlam met basismateriaal doen.

Met die bewustwording ontstaat het besef van de niet zichtbare en zichtbare kwaliteit van de lasverbinding. Lasdefecten en hun oorzaken worden behandeld.

Ook wordt kort op RVS in gegaan.

Theorietraining 2

Krimpen en vervormen

Het mechanisme van de krimp, de oorzaak en de preventie worden behandeld.

Waarom krimpt een metaal als het diverse temperatuur gebieden doorloopt bij verhitting en afkoeling? Hoe kunnen we dit fenomeen beperken of er rekening mee houden? Veel vervorming geeft weinig spanning, weinig vervorming geeft veel spanning, waar kiezen we voor? Wat betekent dit voor de kwaliteit van de lasverbinding? Wat kunnen we als preventie doen vooraf en wat als herstelwerk achteraf?

Kunnen wij met deze lastige factor ook ons voordeel doen? Heeft het invloed op de mechanische waarden van de lasverbinding? Wat betekent dit voor het product die een maatvoering met een kleine tolerantie heeft?

Veel vragen waar de deelnemer in +/- 3 uur tijd antwoord op zal krijgen en deze kennis de volgende dag direct kan toepassen.

Theorietraining 3

Troubleshooting + afstellen MIG/MAG lasapparatuur

Waarom is dit mooie en economische lasproces gevoelig voor productie storingen, die veelal uit draadaanvoer storingen bestaan.

Maar ook zien we lassers nog steeds met foutieve afstellingen hun laswerk doen met veel spatten en lasdefecten als gevolg.

Zelfs lasprocedures vermelden instelling gegevens die in de praktijk niet uitvoerbaar zijn en niet zelden tot lasdefecten leiden.

Daarom is deze training voor alle lastechnisch betrokkenen in een bedrijf een must. Doe u zelf niet te kort, als dit proces in uw bedrijf toegepast wordt is er na deze training wellicht veel geld te verdienen.

Na deze training geven wij de deelnemer Garantie op veel minder of zelfs geen storingen waardoor meer productie en minder ergernis op de lasvloer. 95% van alle storingen worden veroorzaakt door de bediener van de lasmachine of de foutieve instructie die de lasser gekregen heeft.

De meeste storingen ontstaan door de 4 “O’s” te weten;

1 - Onvakkundigheid - proceskennis met nadruk op de lasboog
2 - Onbekendheid - apparatuurkennis tot in slijtonderdelen
3 - Ongeïnteresseerdheid - motivatie van de lasser en of kader
4 - Onderhoudsachterstand - duur bezuinigen

In volgorde van kwetsbaarheid van machine delen wordt er uitgebreide uitleg met de praktijkervaring gegeven. Ook laswerk in moeilijke omstandigheden of met bijzondere lasdraden worden behandeld. Begrijpelijke uitleg van de 4 booggebieden en de daarbij behorende parameters.

Antwoord op alle vragen waar het in dit proces mis kan gaan en jammer genoeg vaak ook nog steeds mis gaat.

Theorietraining 4

Hoe een lasnaad keuze bepaald wordt

Behandeld worden de factoren die een rol spelen bij de keuze van een lasnaad.

Waarmee dienen we de kwaliteit en waarmee de kwantiteit? Hoe kunnen lasdefecten voorkomen worden met de juiste lasnaadkeuze? Moet de tekentafel verstand van lassen hebben of is overleg met lasvloer een betere keuze? Wegen kosten van voorbewerking van niet standaard lasnaadvormen op tegen de urenwinst die achteraf gemaakt wordt? Waarom is een hoeklas een ondergewaardeerde naadvorm. Stompe en niet stompe lasnaden, waar is de keuze op gebaseerd? Is de opdrachtgever gevoelig voor op kennis gebaseerde goedkopere naadvormen? Overdrijven we niet met onze hoeklasdikten? Zijn er lassers die een hoeklas van A=3 of A4 kunnen lassen? Minder lassen is ook minder krimp, hoe kunnen we daar in onze lasnaadvorm keuze op in spelen?

Lasnaad keuzes worden vaak op basis van, zo doen we het altijd, gedaan. Veel, heel veel geld is er te verdienen met andere keuzes. Misschien moet onze LMK dan wel opnieuw gemaakt worden maar de technische ontwikkeling staat niet stil, terwijl onze LMK wellicht al 15 jaar oud is. Weet u waarom austenistisch roestvaststaal een grotere naadafschuining moet hebben dan koolstofstaal?

Na deze training weet u dat zeker en durft u andere keuzes te maken.